Profesorul de istorie Yuval Noah Harari a devenit cunoscut pe plan global datorită unor cărți precum „Sapiens“ și „Homo Deus.“ În prima a reușit să creeze o imagine istorică a speciei noastre iar în cea de a doua s-a propulsat mental în viitor și a încercat să ne ofere anumite previziuni în legătură cu direcția în care se îndreaptă umanitatea. Amândouă lecturi sunt importante pentru a putea înțelege puțin mai mult lumea în care trăim.
Ultima lui carte se numește „21 de lecții pentru secolul XXI“, și de data aceasta a pus accentul pe prezent. Este fragmentată în cinci părți: provocarea tehnologică, provocarea politică, disperarea și speranța, adevărul, flexibilitatea.
Mai jos voi scrie câteva lecții pe care le-am preluat din lucrarea lui.
Lecția 1: Datele au devenit elementul cel mai valoros, motiv pentru care tehnologia perturbă toate sistemele noastre.
“Într-o lume inundată de informații irelevante, claritatea înseamnă putere.“
Informația a devenit vitală în ziua de azi, dar este futilă fără sisteme mari de calcul care să o analizeze si să o interpreteze. Termenul de Big Data începe să prindă tot mai multă popularitate în rândul firmelor care vor să se dezvolte. Ce înseamnă? Big Data: ”Seturi mari de date care pot fi analizate computațional pentru a dezvălui trend-uri, tipare și asociații, în special legate de comportamentul uman”.
Toate companiile mari folosesc Big Data. De fiecare dată când ați acceptat termenii și condițiile unei aplicații, ale unui site, ați fost de acord ca datele voastre să fie stocate și analizate.
„Algoritmii te privesc chiar acum. Urmăresc unde te duci, ce cumperi, cu cine te întâlnești. În scurt timp îți vor monitoriza fiecare pas, fiecare suflare, fiecare bătaie a inimii. Se bazează pe Big Data și pe învățarea automată ca să te cunoască din ce în ce mai bine. Și de îndată ce te vor cunoaște mai bine decât te cunoști tu însuți, ar putea să te controleze și să te manipuleze, iar tu nu vei putea face mare lucru în această privință. Vei trăi în matrice sau în Truman Show. La urma urmei, este o simplă chestiune empirică: dacă algoritmii vor înțelege cu adevărat ceea ce se petrece în interiorul tău mai bine decât tine, autoritatea va trece de partea lor.
Desigur, poate că vei fi absolut bucuros să le cedezi algoritmilor toată autoritatea și să ai încredere în ei să decidă pentru tine și pentru restul lumii. În acest caz, nu trebuie decât să te relaxezi și să te bucuri de călătorie. Nu ai nimic de făcut în această privință. Algoritmii se vor ocupa de tot. Dacă însă vrei să păstrezi un oarecare control asupra existenței personale și a viitorului vieții, trebuie să alergi mai repede decât algoritmii, mai repede decât Amazon și decât statul și să ajungi să te cunoști pe tine însuți înaintea lor. Dar, ca să fii mai iute, nu lua mult bagaj cu tine. Lasă-ți toate iluziile în urmă. Sunt foarte grele.“
Pe lângă Big Data din spate vine și inteligența artificială, biotehnologia, blockchain și altele care în prezent nu sunt atât de mult pe val. Dar odată cu instalarea infrastructurii 5G noi uși se vor deschide. Locuri de muncă repetitive vor dispărea și tehnologia va acapara tot mai mult spațiu. Oameni din multe domenii riscă să devină irelevanți și vor fi nevoiți să se reprofileze.
Lecția 2: Iluzia cunoașterii
Astăzi suntem bombardați cu informație din toate direcțiile. Tot auzim că trăim într-o epocă post-adevăr, că fake news-urile sunt peste tot. Am devenit într-un fel dezorientați în toată această mare de informații și nu mai știm ce să credem, ce este adevărat și ce nu.
Pe lângă asta mai posedăm și anumite cunoștințe pe care le credem adevărate, sau credem în mare că știm despre ce este vorba, dar de multe ori ne înșelăm. Epictet spunea că e imposibil pentru un om să învețe ceea ce crede deja că știe. Mintea iubește să creeze tipare și să simplifice foarte multe lucruri. Așa se nasc prejudecățile.
A crede că știi a devenit un obstacol în calea învățării. Socrate afirma că singurul lucru pe care îl știe este că nu știe nimic. Nu prea ne înțelegem, nu știm cum fucționează creierul, ce este conștiința dacă avem sau nu liber arbitru și lista poate continua.
„Ani în șir am trăit cu impresia că sunt stăpânul vieții mele și directorul executiv al brandului meu personal. Dar câteva ore de meditație au fost de ajuns să-mi arate că nu dețineam câtuși de puțin controlul asupra propriei mele persoane. Nu eram directorul executiv – abia dacă eram portarul.“
Lecția 3: Școala trebuie să înceapă să ne învețe cum să gândim, nu ce să gândim.
Aici este foarte mult de scris. Au apărut și cărți care detaliază de ce sistemul actual de învățământ este la pământ. Aproape toți cei care au trecut prin el, au simțit că ceva este putred, că ceva nu mai merge, că ceva trebuie modificat. Schimbarea este singura constantă în univers, iar în sistemul educational nu au mai apărut schimbări de foarte mult timp. Crearea unui viitor bun depinde de educația noastră. Popoarele care neglijează educația, își neglijează viitorul. Iar un popor fără cultură este ușor de manipulat.
Gândirea critică, flexibilitatea, inteligența emoțională sunt câteva zone pe care ar trebui să se pună accent. Să te duci într-un loc pentru a sorbi doar informație, având în vedere că ea este peste tot…
Autorul atacă multe subiecte în cărțile lui și ne lasă cu multe întrebări la care ar trebui să ne gândim profund. Am învățat câteva lucruri de la Yuval. Iar dacă v-am atras puțin atenția vă recomand să îi citiți cărțile.