Cu siguranță v-ați întrebat cum ar fi fost dacă în trecut am fi făcut alte alegeri cum ar fi arătat viața noastă din prezent. Este posibil ca cel mai mărunt lucru făcut diferit să ne arunce pe o altă traiectorie. Ei bine această carte „Biblioteca de la miezul nopții“ se joacă cu această idee. Posibilitatea să vizualizezi cum ar fi arătat viața ta dacă te-ai putea întoarce în trecut și ai alege să modifici unele evenimente.
„Între viață și moarte se află o bibliotecă. Și în acea bibliotecă sunt rafturi care se întind la nesfârșit. Fiecare carte îți oferă ocazia să încerci o altă viață pe care ai fi putut să o trăiești. Să vezi cum ar decurge lucrurile dacă ai fi făcut alte alegeri. Ai proceda diferit dacă ai avea ocazia să-ți alungi regretele?“
Nu am avut așteptări de la această carte… Dar am fost surprins plăcut de firul narativ și direcția în care s-a îndreptat. Nora este o femeie care s-a cramponat într-o existență lipsită de culori și care se gândește repetitiv cum ar fi arătat viața ei dacă ar fi făcut alte alegeri. Astfel lista ei cu regrete o împinge la ură de sine și gânduri suicidare. „Cum ar fi fost dacă îmi urmam drumul ca înotătoare profesionistă? Unde eram acum dacă continuam cu trupa rock? Ce aș fi făcut dacă îmi urmăream pasiunea pentru biologie?“
După ce facem cunoștință cu viața ei fizică și psihică, eroina noastră se hotărăște să încheie socotelile cu muritorii și să pășească spre necunoscut apelând la un pumn de pastile. Atunci explodează magia, timpul se oprește la 00:00 și se trezește într-o bibliotecă cu o infinitate de cărți, fiecare exemplar reprezentând o viață posibilă dacă ar fi făcut o sumă de alegeri diferite. După ce Nora se prinde cum stă treaba începe să experimenteze tot mai multe vieți și să șteargă tot mai multe regrete de pe lista ei. Dar făcând asta conștientizează că de fapt existențele în dimensiunile paralele nu arată precum și-ar fi dorit ea.
„Drumul pe care îl considerăm a fi cel mai de succes, de fapt nu este așa. Fiindcă adesea, concepția noastră despre succes are legătură cu ideea proastă, extrinsecă, de realizare, o medalie olimpică, soțul ideal, un salariu bun. Și avem toate celelalte idealuri pe care încercăm să le atingem. Când, de fapt, succesul nu e ceva ce se poate măsura, iar viața nu e o cursă pe care să o poți câștiga.“
Autorul ne împinge la autoanaliză, ne aruncă citate filozofice din Henry David Thoreau și se joacă foarte mult cu ideea de MULTIVERS. O lucrare creativă, ușoară care v-ar putea face un weekend minunat. Dacă v-am captat puțin interesul, recomand cartea cu căldură și spor la citit! :))
Citate din carte:
„Câteodată cel mai bun mod de a învăța este să trăiești.“
„Oamenii plini de vitalitate nu sunt croiți altfel decât ceilalți. Singura diferență e că au un țel bine definit în minte și sunt hotărâți să-l atingă.“
„Nu subestima niciodată importanța lucrurilor mărunte.“
„Nu trebuie să înțelegi viața. Trebuie doar să o trăiești.“