Home Blog Călătoriile te fac modest, atunci când realizezi ce loc micuţ ocupi în...

Călătoriile te fac modest, atunci când realizezi ce loc micuţ ocupi în lume. Gustave Flaubert

Author

Date

Category

Pentru mine escapadele la munte au devenit un fel de tradiție. Îmi place să cuceresc vârfuri noi și să observ lumea de sus, să observ cât de mici suntem de fapt în acest cosmos. La început eram axat puternic pe atingerea înălțimilor, dar cu timpul am conștientizat importanța călătoriei, nu doar a destinației.

În acest an am ales Masivul Ceahlău, traseul spre Vârful Toaca (1904 m). Urcarea a avut loc pe șapte august iar potecile au fost destul de aglomerate pentru că în această perioadă are loc un fenomen special acolo sus. Pe șase august, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc „Schimbarea la Față“, apare  o piramidă holografică.

„Este o compunere de minimum patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră, prelungă. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui. Pe 6 august, dimineaţa, datorită poziţiei soarelui, toate umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide”, spune Mihai Marin, pasionat de fotografie şi de fenomenul piramidei de pe Ceahlău.

Am început de ceva timp să prefer cortul în locul hotelurilor, pensiunilor. Asta pentru că simt că pot avea un contact mai bun cu natura. Bineînțeles, asta vine la pachet cu avantaje și dezavantaje.

Partea bună este că te poți bucura mai mult de liniște, te trezești și adormi sub cerul liber. Seara mai ales te poți bucura de un spectacol al bolții cerești care o să fie greu de uitat. Un alt atu este că poți economisi bani. Costurile de campare în locuri sigure care îți asigură apă, electricitate, protecție și toaletă la discreție sunt mici (nu chiar peste tot), dar dacă nu dorești să scoți niciun ban din buzunar ai opțiunea de camping off, zone de campare în care nu se percep taxe deloc. În camping o să întâlnești oameni minunați care la fel ca și tine adoră drumețiile montane. Am observat că oamenii devin mai prietenoși și mai respectuoși în funcție de cât de mult te-ai îndepărtat de civilizație, în locurile mai greu accesibile…

La dezavantaje ar intra: frigul dacă cortul si sacul de dormit nu rezistă la temperaturi foarte scăzute, insectele, faptul că trebuie să dormi pe o suprafață dură, vremea care poate deveni instabilă și un tremur constant că ai putea fi vizitat de animalele pădurii.

Dar dacă te vei hotărî să îți asumi aceste riscuri îți garantez că vei avea amintiri memorabile.

Cum a fost Masivul Ceahlău?

Eu locuind momentan în Călărași drumul până acolo a fost destul de lung. La asta s-a adăugat si infrastructura românească care reprezintă o aventură pentru orice participant la trafic. Pe lângă slalomul constant am mai întâlnit și mulți șoferi care chiar m-am mirat cum încă mai posedă permis de conducere. Traficul românesc este foarte periculos și nu degeaba ne aflăm în acel top cu cele mai multe accidente din Europa. După multe ore din fericire am reușit să ajung într-un loc de campare fără plată aproape de stațiunea Durău. La început m-am îndoit de poziția acelui loc dar într-un final am identificat și alți oameni în zonă și m-am liniștit.

Am montat cortul vineri seara pe la ora 12:00 a.m., dimineața urmând să pornesc spre Vârful Toaca. Când m-am trezit priveliștea era absolut fantastică. Dar activitatea omului deteriorase imaginea de ansamblu. Apa a adus la mal foarte multe gunoaie care au fost lăsate acolo de izbeliște. Asta mi-a lăsat un gust amar. De ce nu poate omul să respecte natura? Va sosi un moment când vom plăti pentru tot răul făcut.

Spre Vârful Toaca

Startul spre vârf este la Stațiunea Durău. Pentru a intra în parcul natural se percepe o taxă de 6 lei, iar dacă dorești să rămâi cu cortul sus, unde există o zonă amenajată pentru așa ceva, mai plătești 10 lei. Traseul este foarte bine marcat și sunt șanse mici să te rătăcești. Dificultatea este medie, iar pentru propria siguranță se recomandă să porți echipament special pentru așa ceva. Fără ghete care să îți țină glezna fixă te poți accidenta foarte ușor. Bețele de trekking, hainele ușoare care îți permit să respiri și creme care îți oferă protecție solară, sunt și ele de ajutor și îți vor face drumul mai ușor.

Ascensiunea a durat aproximativ patru ore. Timp în care am fost în prezent și m-am bucurat de peisaje de poveste. Iubesc acest tip de aventuri montane în general pentru că îmi reamintește cât de fascinantă și misterioasă este natura.

Pentru a atinge vârful s-au construit trepte metalice să te ajute să urci mai ușor.

Am fost plăcut surprins să constat că atât copii foarte mici de patru ani cât și oameni aproape de 70 s-au încumetat să viziteze Vârful Toaca. Tot traseul cu tot cu pauze a durat 11 ore. Am mai adăugat încă un vârf pe lista mea și memorii care îmi vor reaminti că Romania este o țară incredibilă plină de contraste mai mult sau mai puțin ciudate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments