Home Blog Cât de importantă este atenția în secolul XXI?

Cât de importantă este atenția în secolul XXI?

Author

Date

Category

În acest articol vom vorbi despre capcanele atenției, de ce este importantă puterea de concentrare și cum o putem cultiva.

De ce este importantă puterea de concentrare?

Nu toți oamenii au nevoie de aceleași niveluri de concentrare pentru că activăm în profesii diferite, dar indiferent de ce facem nu putem nega importanța acestei abilități. Fără atenție nu putem învăța, citi și nu putem avea performanțe. În „Deep work“, cartea lui Cal Newport, aflăm că nume mari precum Carl Jung, Bill Gates, J. K. Rowling și alți oameni remarcabili aveau perioade de concentrare profundă pentru a gândi/crea și toți au subliniat rolul crucial al atenției în carierele lor.

Cal Newport menționează cât de relevantă este atenția în secolul XXI și face o distincție între munca profundă și munca superficială:

„Munca profundă – activitățile profesionale îndeplinite într-o stare de concentrare lipsită de perturbări, care îți împing capacitățile cognitive până la limită. Aceste eforturi creează o nouă valoare, îți îmbunătățesc abilitatea si sunt greu de reprodus.“

„Munca superficială – sarcini care nu solicită intelectul, în stil logistic, îndeplinite deseori în timp ce ești distras. Aceste eforturi tind să nu creeze multă valoare nouă în lume și sunt ușor de reprodus.“

„Pentru a rămâne valoroși în economia de astăzi, trebuie să stăpâniți arta de a învăța rapid lucruri complicate. Această sarcină necesită o muncă profundă. Dacă nu vă cultivați această abilitate, probabil veți rămâne în urmă pe masură ce tehnologia avansează.“

Este suficient să arunci o privire în jurul tău pentru a-ți da seama că societatea actuală are un deficit acut de atenție și consecințele pentru asta sunt vizibile. Cred că este foarte clar că puterea de concentrare este o abilitate indispensabilă pentru a genera valoare și pentru a avea succes în ceea ce ne propunem. În primul rând când am ales acest subiect, m-am uitat la mine și mi-am dat seama cât de „comfortably numb“ am devenit în acest ocean al distragerilor permanente. Cât de greu este să rămânem singuri, să ne lăsăm expuși torentului de gânduri din capul nostru. Dar hei, acum este mai ușor ca niciodată să ne evităm pe noi înșine, pe ceilalți și viața în general.

Capcanele atenției

Era informațională în care trăim are multe beneficii dar și dezavantaje. Tehnologia este precum o sabie cu două tăișuri, ori ne folosim noi de ea, ori se folosește ea de noi.  V-ați întrebat de ce unele dintre cele mai mari aplicații precum Facebook și Youtube sunt gratuite? De cele mai multe ori când o aplicație este gratuită, noi suntem produsul. Toți acești giganți tehnologici concurează pentru atenția noastră care a devenit un fel de valută pentru ei. Cu cât stăm mai mult conectați pe aceste platforme, cu atât ei ne pot expune la mai multe reclame pentru a face mai mulți bani.

În tot acest mare război pentru atenție, cu armate de psihologi și marketeri profesioniști în spate, noi am devenit ținte iar focusul nostru a fost ciuruit considerabil. Când primim o notificare parcă ne comportăm precum câinele lui Pavlov care începea să saliveze când auzea acel sunet care prevestea hrana.

Tehnologia, incluzând aplicatiile de social media care sunt concepute în așa fel încât să creeze dependență, zgomotul intern și extern, lipsa unui plan concret și mulți alți factori joacă un rol în defocalizarea noastră.

Capacitatea de a te concentra intens este o abilitate care trebuie exersată, ne spune Cal Newport. Este ca un mușchi, care dacă îl lucrezi, el devine mai puternic. Și cred că  trebuie să facem asta pentru că munca profundă este atât de importantă, încât am putea-o considera „superputerea secolului XXI“.

„Profunzimea va deveni din ce in ce mai rară și prin urmare din ce in ce mai valoroasă.“ (Cal Newport, „Deep work“)

Cum ne putem îmbunătăți puterea de concentrare?

1. Crearea unui program / to do list

Ne petrecem o mare parte din zi pe pilot automat – fără a ne gândi prea mult la ce facem cu timpul nostru, ceea ce este o problemă. Cu o direcție, un obiectiv și cu intervale de timp setate pentru a le atinge, ne lăsăm mai puțin expuși la distragerile cotidiene.

2. Meditația

Meditația poate fi un instrument excepțional de bun dacă știm să îl folosim. Pentru mult timp nu am înțeles de ce a devenit atât de populară și nici cum aș putea să meditez corespunzător. În esență când medităm începem să devenim observatori a lumii interioare, ne separăm într-un fel de vacarmul minții, sărim în prezent și astfel ne mai liniștim.

A deveni stăpâni pe gândurile noastre nu este deloc o misiune ușoară, precum nu este ușor nici să medităm. Dar în timp și cu multă practică putem reuși. Cum să meditați nu vă pot spune pentru că nu sunt în măsură să fac asta acum. Și mie încă îmi este foarte greu să meditez. Sunt mai multe modalități de a face asta: prin concentrare pe respirație, mantre etc. Internetul vă poate ajuta cu sfaturi mai mult în acest sens.

3. Exercițiul fizic

Sportul m-a ajutat extrem de mult până acum, atât de mult încât am început să îl practic aproape zilnic. Cred că este cel mai bun medicament împotriva stărilor de anxietate și depresie, a lispei chefului de viață și lista cu beneficii poate continua…

Nu doar eu cred asta, sunt și multe studii ștințifice în spate care demonstrează unele din beneficii.

Joggingul este activitatea mea favorită care a devenit ca un drog și dacă trece o zi sau două fără să alerg, corpul începe să zbiere și parcă intru într-o stare de sevraj.

După o oră de jogging mă simt excelent și puterea mea de concentrare crește considerabil.

Dar noi ca oameni suntem diferiți. Sunt foarte multe modalități de a practica sportul: înot, gimnastică, ciclism, la sală, alpinism etc.

Referințe:

„Deep work“ – Cal Newport (Elefant/Libris)

What Makes Some Brains More Focused Than Others? | Marvin Chun | TEDxKFAS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments