Cred că tot mai mulți oameni încep să conștientizeze că dieta occidentală bogată în zahăr, grăsimi și foarte multe alimente procesate în exces pe care am adoptat-o nu este benefică pentru organismul uman. Dacă privim puțin în istorie, timp de mii de ani, noi nu am evoluat crescând cu sucuri și meniuri de la KFC. Într-adevăr, ele sunt foarte gustoase. Dar oare cât de sănătoaase sunt? Privesc în jur și observ cum oamenii parcă sunt atrași doar de gust, aspect vizual și miros. Marile lanțuri de fast-food știu asta și încearcă să profite din plin de slăbiciunile noastre. În timp ce capitalul lor crește, dacă ne uităm pe statistici sănătatea noastră scade abrupt.
În ultimul secol boli precum diabetul, obezitatea, cancerul și bolile cardiovasculare au devenit din ce în ce mai frecvente indiferent de vârstă. De ce? În mare parte din cauza lipsei educației nutriționale. Nu îmi amintesc să îmi fi explicat vreodată cineva când eram mic ce rol important joacă alimentația în calitatea vieții. Pur și simplu am mâncat ce mi s-a dat sau am copiat ce făceau și ceilalți. Dacă noi nu am beneficiat de acest tip de educație, am înțeles, dar mi s-a părut ciudat că nici doctorii nu au prea multe cursuri despre acest subiect.
Este clar că e mai ușor să prevenim decât să vindecăm. Și atunci de ce continuăm să fim nepăsători în privința alimentației? Unii oameni pot motiva prin lipsă de timp, dar oricât de ocupați am fi, putem găsi alternative pentru a ne feri de alegeri culinare proaste. Acum nu vreau să sar în extreme, nu vreau să spun că nu ar mai trebui să consumăm torturi, pizza sau orice altceva care ne place, însă cu moderație.
Nu sunt un guru sau ceva de genul acesta. În aceste rânduri vreau doar să subliniez importanța vitală pe care alimentația o joacă în viața noastră. Alegerile alimentare se resfrâng atât în fizic cât și în psihic.
Ce este sănătos?
Astăzi este foarte greu să arăți cu degetul ce este sănătos. Dacă bunicii noștri consumau carne din propria curte, noi avem opțiunea să nu mai omorâm bietele animale, ci să le luăm gata pregătite de pus în tigaie din magazine. Însă cum industria cărnii, ca oricare industrie, este concentrată pe a face tot mai mult profit, ele recurg la diferite metode mai mult sau mai puțin ortodoxe pentru a face asta. Nu o să încep acum să vă insuflu povești de groază din lagărele pentru animale, menționez doar că modul în care sunt tratate, medicamentele primite și cum sunt hrănite, toate acestea, în momentul când le consumăm, ajung în sistemul nostru.
Nu mă pot abține, așa că mai jos aveți un documentar foarte șocant narat de Joaquin Phoenix, în care vorbește despre modul în care homo sapiens sapiens tratează animalele. Este unul dintre cele mai brutale documentare văzute de mine care mi-a schimbat radical percepția despre industria cărnii.
Nici când vine vorba de fructe și legume nu putem spune că sunt sigure. Pentru a crește mai mari, a rezista mai mult timp și a arăta mai bine, ele sunt stropite cu tot felul de substanțe. Și din nou, majoritatea lor reușesc să se infiltreze în organismul nostru. Iar alternativa de a consuma BIO poate fi de 10 ori mai scumpă.
Consider însă că și cu bani mai puțini putem încropi farfurii colorate și sănătoase, bogate în nutrimente. Calitatea ar trebui să fie o prioritate, nu cantitatea.
Ce am învățat ținând post negru 5 zile și 10 ore?
Nu este prima dată când țin post, am mai făcut asta, dar niciodată cinci zile. Chiar dacă este practicat încă de la începutul civilizației din diferite motive, în special religioase, în timp și-a mai pierdut din popularitate. Însă recent tot mai mulți oameni au început să vorbescă de beneficiile postului așa că popularitatea a reînceput să revină.
Fiind curios am vrut să experimentez, așa că de ceva timp am avut căteva sesiuni de post. Sunt multe permutări legate de timp în privința postului, cel mai folosit probabil este cel intermitent, 16/8, adică într-o zi 16 ore nu mănânci nimic, iar cele 8 ore reprezintă fereastra în care te poți bucura de hrană. Eu până acum am preferat să încerc posturile mai lungi de 3-5 zile.
Prima lecție a fost că viața noastră socială se învârte foarte mult în jurul mâncării, fără ea viața parcă nu are niciun farmec.
A doua lecție a fost că ne lăsăm ușor controlați de impulsuri de moment. Suntem atât de des distrași de semnale alimentare, tehnologice și de alte tipuri încât alunecăm în haos și pierdem din puterea de concentrare, iar fără această putere nu putem construi nimic. Postul ne face să luptăm cu noi înșine într-un fel și ne dezvoltă autocontrolul.
A treia lecție, și cea mai importantă este că am descoperit că eu îmi sunt cel mai mare obstacol în această viață. Partea grea la post este de ordin psihologic, nu fizic. Asta se aplică cam peste tot, blocajele noastre sunt în principal de ordin psihic.
De data aceasta am vrut să înțeleg mai bine postul și am citit și o carte despre acest subiect.

Cartea este foarte bogată în detalii. Autorul demontează mituri legate de post și explică ce se întâmplă în corpul nostru atunci când luăm o pauză de la mâncare.
Câteva din beneficiile postului:
Crește secreția hormonului de creștere, care este vitală pentru metabolism, pierderea în greutate și forța musculară
Ar putea întârzia îmbătrânirea și extinde longevitatea
Poate ajuta la prevenirea cancerului
Poate stimula funcția creierului
Poate îmbunătăți sănătatea inimii prin îmbunătățirea tensiunii arteriale, a trigliceridelor și a nivelului de colesterol
Bineînțeles, cartea explică de ce și cum apar aceste beneficii.
Această pauză luată de la mâncare m-a făcut să conștientizez mai bine haosul alimentar în care m-am aflat, m-a făcut să renunț să mai mânânc între mese și mi-a schimbat destul de mult viziunea despre foame și mâncare.
La început este al dracului de greu postul, dar din experiență proprie vă spun că merită tot efortul.
