Home Blog De ce să te uiți la Black Mirror?

De ce să te uiți la Black Mirror?

Author

Date

Category

După ce am revăzut Black Mirror (Oglinda neagră) mi-am spus că trebuie să îi fac puțină publicitate. Serialul este complex și are foarte multe straturi care merită analizate. Te face să gândești și să îți pui întrebări în legătură cu direcția în care se îndreaptă legătura dintre om și tehnologie. Este în mare o distopie SF, o satiră la adresa societății.

Charlie Brooker, creatorul serialului spunea pentru The Guardian: „Orice TV, orice LCD, orice iPhone, orice iPad – ceva asemănător – dacă te holbezi la el, arată ca o oglindă neagră, și este ceva rece și înfricoșător aici, a fost un titlu perfect pentru serial.

A fost difuzat prima dată pe canalul britanic Channel 4 în decembrie 2011. După patru ani Netflix a văzut potențial, a achiziționat serialul și a mai comandat 12 episoade împărțite în sezonul trei și patru. După a fost lansat sezonul 5 și un film interactiv independent, Black Mirror: Bandersnatch.

A câștigat șase premii Emmy, două pentru cel mai bun film TV („USS Callister” și „San Junipero”).

Fiecare episod este diferit, vedem alți actori, alte mesaje, alte repere spațiale și temporale, dar dacă privim cu atenție ne putem da seama că există o conexiune între ele.

Atenție, spoilere! Câteva episoade comentate:

Imnul național (Sezonul 1, episodul 1)

Acest episod este o comedie neagră și o satiră politică. Nu l-am înțeles complet. Este unul dintre cele mai tulburătoare episoade din întreaga serie. Pe firul principal un membru al familei regale britanice este răpit, iar pentru a fi eliberat i se cere prim-ministrului să aibă contact sexual cu un porc și acțiunea să fie difuzată în direct la televiziunea națională. Inițial politicianul a dorit să evite ca subiectul să ajungă în mass-media dar filmarea deja ajunsese pe internet.

It’s trending on Twitter.

For… Fucking internet! What now? What’s the play book?

This is virgin territory, Prime Minister. There’s no play book.

De aici putem înțelege că aceste unelte, internetul, social media, nu au fost înțelese complet, este un teritoriu virgin, nu sunt reguli clare, dar au o influență extraordinar de mare. Observăm cum guvernul are puterea să oprească subiecte importante să ajungă în presă, dar dacă se răspândesc pe internet, nu mai pot fi controlate la fel de ușor. De asemenea putem privi cum televiziunea poate fi folosită pentru a manipula opinia publică folosind actorii plătiți și celebrele ecrane verzi.

Cincisprezece milioane de merite (Sezonul 1, episodul 2)

Acest episod îl putem eticheta drept ficțiune distopică. A fost comparat cu cartea lui George Orwell, „1984“ și cartea lui Aldous Huxley, „Minunata lume nouă“. Evidențiază cât de dependeți de tehnologie am devenit, cât de amorțiți și ușor de controlat suntem. Ne vorbește despre repetiția dezolantă din viețile noastre și definiția succesului universală preluată din ecrane.

Cădere liberă (Sezonul 3, episodul 1)

Lacie Pound trăiește într-o lume în care fiecare om îți poate atribui un rating de la 1 la 5. Cu cât ai o notă mai mare în sistem cu atât ești premiat cu mai multe facilități. Lacie devine acaparată de aplicație și încearcă să fie pe placul tuturor pentru a primi feedback pozitiv. Dar încet toată povestea se transformă într-un fiasco și își dă seama că trăiește într-o lume superficială și ipocrită. Am înțeles că într-un oraș din China acest sistem a fost implementat deja.

Goana după dopamină generată de like-uri nu este ceva nou. Faptul că a devenit mai important cum suntem percepuți de prietenii noștri virtuali ne răpește din timpul cu prietenii reali. În digital ne afișăm doar partea bună, ceilalți crezând că așa este viața noastră, dar ne mințim și ne place asta.

Taci şi dansează (Sezonul 3, episodul 3)

Acest episod este puțin amuzant. Ne arată că tehnologia, codurile sunt penetrabile, pot fi sparte de hackeri iar utilizatorii să fie șantajați (blackmail).

Laptopul unui adolescent este virusat iar atacatorul primește acces la camera lui de filmat. Pentru a evita postarea pe rețelele sociale a unor ipostaze indecente, el este dispus să facă tot ce îi spune hackerul. Înțelegem cât de ușor poate fi spart un gadget, la ce pericole ne expunem și cât de repede poate fi distrusă o viață. Mai vedem că indiferent de status oricine are secrete și poate trece prin blackmail. Fiți atenți!

San Junipero (Sezonul 3, episodul 4)

Aici acțiunea se petrece pe un litoral în anul 1987. Este unul dintre cele mai interesante pentru că subiectul principal este transumanismul. La final o să aflați că persoanele reale trăiesc într-un centru de bătrâni, dar și-au încărcat conștiința într-o realitate virtuală.

Concluzie

Mi-a plăcut! Sunt prezentate scenarii care trezesc în noi multe sentimente și teme de gândit: realitate augmentată și virtuală, blackmail, probleme cu rețelele sociale, mașini autonome, transumanism, roboți etc.

Cocluzia creatorului în legătură cu direcția în care ne îndreptăm este una sumbră. Tehnologia este precum o sabie cu două tăișuri, folosită corespunzător ne aduce multe beneficii, dar invers poate genera multe dezastre. Vă invit la meditație, vă invit să vizionați și voi BLACK MIRROR.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments