Recent a apărut în librării cartea „Dosar Permanent“ scrisă de Edward Snowden. Am mai avut tangențe cu subiectul Snowden pe internet de mai multe ori. Știam mici fragmente din biografia lui. Știam că opinia publică l-a etichetat atât erou cât și trădător de țară. Dar cine este acest Snowden și de ce merită să îi citești biografia?
Edward Snowden s-a născut în Elizabeth City, Carolina de Nord, și a crescut în Fort Meade, Maryland. Instruit ca inginer de sisteme, a fost ofițer în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA) și a lucrat pentru Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite. În 2013, la 29 de ani, Edward Snowden a șocat lumea întreagă când a rupt legătura cu sistemul american de informații și a dezvăluit că Guvernul SUA colecta în secret datele din orice apel telefonic, mesaj sau e-mail.
În mai 2013, a devenit wistleblower, s-a întâlnit cu jurnaliştii The Guardian la Hong Kong şi le-a oferit documente care arătau că NSA stoca convorbirile telefonice a milioane de americani, dar şi despre programul Prism şi „accesul direct” la date stocate de Google, Facebook, Apple şi alţi giganţi ai internetului din SUA.
Whistleblowing-ul este actul de a atrage atenția, in mod anonim sau nu, managementului organizației sau a publicului, ori a unei autorități publice, asupra abuzurilor, abaterilor, activităților neetice în cadrul organizațiilor de interes public sau privat. Corupția, frauda, hartuirea, încălcarea normelor de sănătate și siguranță, discriminarea, hartuirea sunt activități comune evidențiate de avertizorii de integritate – whistleblowers.
„Materialul pe care l-am oferit jurnaliștilor în 2013 dezvăluia o varietate atât de mare de abuzuri ale NSA, realizate printr-o asemenea diversitate de capacități tehnologice, încât niciun agent care își îndeplinea responsabilitățile zilnice nu a fost vreodată în postura de a ști totul despre toate – nici măcar un administrator de sistem. Ca să descoperi chiar și o fracțiune de abuz, trebuia să faci cercetări. Și ca să faci cercetări, trebuia să știi că existau abuzuri.“ (fragment din carte)
„Ceea ce mi-a sugerat prima dată existența acestora a fost un lucru banal ca o conferință, stârnindu-mi primele bănuieli cu privire la amploarea celor săvârșite de NSA.“
Pe parcursul cărții aflăm cât de complex este sistemul și cum doar foarte puțini oameni au o viziune întreagă a lui.
Ce l-a deteminat pe Snowden să vorbească?
„Când ai un secret adevărat, însă pe care nu-l poți împărtăși cu nimeni, chiar și râsul este o minciună. Puteam vorbi despre ce mă îngrijora, dar niciodată despre unde duceau aceste îngrijorări. Voi ține minte până mor cum le-am explicat colegilor mei în ce mod era folosită munca noastră ca să încalce legăminte pe care le făcuserăm și felul în care au ridicat din umeri drept răspuns: „Și ce poți face?“ Uram întrebarea asta, senzația de resemnare, senzația de înfrângere, dar încă mi se părea destul de validă încât trebuia să mă întreb ce pot face. Când mi-a apărut răspunul m-am hotărât să devin whistleblower. (fragment din carte)
Bineînțeles că au existat repercursiuni pentru el. Una dintre ele a fost că nu se mai poate întoarce în SUA niciodată, dar într-un fel a reușit să primească azil politic în Rusia. Sistemul american l-a etichetat trădător pentru dezvăluirile făcute, dar în ochii societății pentru mulți a rămas un erou.
Autobiografia ne prezintă povestea în detaliu. De la copilărie, misiuni clandestine pentru CIA sau NSA până în momentul când a ajuns în conștiința internetului.