Home Recenzii Cărți Drumul către libertate de Yeonmi Park

Drumul către libertate de Yeonmi Park

Author

Date

Category

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi Park vom privi și înțelege o lume pe care puțini oameni o cunosc în profunzime – Coreea de Nord sub regimul totalitar al lui Kim Jong-il. Cartea ne poartă prin experiența dureroasă a autoarei, de la viața sub opresiunea brutală a regimului Kim Jong-il la călătoria ei riscantă spre libertate și o viață nouă în lumea exterioară.

Regimul nord-coreean descris în aceste memorii pare desprins dintr-un roman distopic. Mi-a reamintit foarte mult de cartea „1984“ a lui George Orwell. Cetățenii sunt controlați prin teroare, propagandă și privare de drepturile fundamentale. Yeonmi dezvăluie că sub acest regim, libertatea personală este aproape inexistentă, iar purtarea unui păr mai lung decât normele dictate de stat sau citirea cărților străine pot fi pedepsite cu ani grei de muncă forțată sau chiar cu execuția. Este o realitate șocantă care ne amintește cât de prețioasă este libertatea.

„Această dictatură, atât emoțională, cât și fizică, este întărită în fiecare aspect al vieții. De fapt, îndoctrinarea începe imediat ce înveți să vorbești și mama ta te duce în cârcă la întrunirile inminban la care trebuie să participe toată lumea. […] Imediat ce intri la școală, ți se predau cele zece principii ale regimului, precum cele zece porunci din Biblie. […] În Coreea de Nord, până și aritmetica este un instrument de propagandă. O problemă tipică suna cam așa: „Dacă tu ucizi un nenorocit de american și tovarășul tău ucide doi, câți nenorociți de americani morți sunt în total?”

Cartea începe cu povestea copilăriei ei. Yeonmi și familia ei luptă pentru a supraviețui într-o societate în care foametea și frica sunt omniprezente. Copilăria este marcată de lipsuri și suferință, dar și de dragostea familiei care se străduiește să îi ofere o viață cât mai normală.

„În lumea liberă, copiii visează la ce vor să se facă atunci când vor fi mari și cum își pot folosi talentele. Când aveam 4-5 ani, singurul lucru pe care doream să-l fac ca adult era să cumpăr câtă pâine voiam și s-o mănânc pe toată. Când îți este mereu foame, nu te gândești decât la mâncare.“

Impulsul de a evada din acea țară apare când tatăl ei este arestat, iar familia începe să se confrunte cu persecuțiile regimului, pentru că atunci când un cetățean cade în disgrația sistemului, toată familia are de suferit. În acel moment împreună cu mama ei se hotărăsc să fugă din țară.

Asumandu-și un risc enorm, cele două reușesc să treacă granița și să ajungă în China. În China, lupta pentru supraviețuire continuă, iar Yeonmi se confruntă cu un alt coșmar – traficul de persoane. Este o parte a cărții în care cititorul este martor la violență și abuz, dar și la forța interioară a autoarei care o determină să meargă mai departe și să-și câștige libertatea.

Pentru că în China  sunt mai mulți bărbați decât femei, coreencele se numără printre femeile care au ajuns să fie vândute chinezilor care încă nu au o soție.

„Datele demografice arată că bărbații sunt cu 39 milioane mai mulți decât femeile, iar acest lucru înseamnă că 5% din bărbații din China vor întâmpina greutăți în a-și găsi o parteneră de viață. Politica unui singur copil a Chinei, dar și preferința pentru băieți în detrimentul fetelor, a dus la scăderea șanselor pentru bărbați de a-și găsi o soție.“ (wikipedia)

Cu noroc reușește să evadeze și din China, ajunge în Mongolia iar de acolo cu avionul se duce în Coreea de Sud unde își dobândește  în sfârșit libertatea.

„Nu am știut niciodată că libertatea poate fi ceva atât de crud și de dificil. Până în momentul acela, crezusem întotdeauna că eram liberă dacă puteam să port blugi și să mă uit la ce filme vreau fără să mă tem că voi fi arestată. Acum îmi dădeam seama că trebuia să gândesc tot timpul – și asta era extrem de obositor. Erau momente când mă întrebam dacă, în caz că nu ar fi existat foamea aceea perpetuă, nu mi-ar fi fost mai bine în Coreea de Nord, unde alții gândeau și alegeau în locul meu.“

Cartea lui Yeonmi Park este o pledoarie pentru drepturile omului și o dovadă puternică a puterii umane de a rezista în fața celor mai cumplite circumstanțe. Este și o carte despre speranță, determinare și curajul de a visa la o viață mai bună, chiar și atunci când pare că toate sunt împotriva ta.

„Drumul către libertate“ de Yeonmi Park (Cărturești/Libris)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments