Home Blog Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței - Angela Duckworth (recenzie)

Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței – Angela Duckworth (recenzie)

Author

Date

Category

Cuvântul pasiune probabil a ajuns la saturație din cauza cărților de dezvoltare personală prezente peste tot. Așa că atunci când îl zărim pe undeva încercăm să îl evităm, fie că este tipărit pe o carte, menționat într-un film sau un discurs.

Dacă în trecut oamenii se plângeau că nu aveau acces la cunoaștere, în prezent suntem atât de bombardați cu informație încât am început să amețim. Acest flux enorm parcă ne-a anesteziat și nu mai știm ce să credem. Acum informația nu prea mai reprezintă putere, ci claritatea, înțelegerea și capacitatea de a recunoaște tipare în marele ocean de informații. De aceea cele mai mari companii de pe planetă au investit enorm în Big Data (extragerea, manipularea și analiza unor seturi de date care sunt prea mari pentru a fi tratate în mod obișnuit), inteligență artificială, armate de psihologi etc.         

Noi cum nu avem la dispoziție capitalul marilor companii, cea mai accesibilă armă împotriva haosului și dezinformării este gândirea critică, verificarea informației folosind mai multe surse, învățarea permanentă. Bineînțeles, ele sunt mai multe, dar eu pe acestea le folosesc cel mai des.

Generalizarea este un mecanism care ne ajută să emitem judecăți mai rapid, dar asta nu înseamnă că sunt și corecte. Nu orice carte care are in titlu cuvântul pasiune este proastă și scrisă doar pentru a genera bani autorului.

Ce este grit?

Psiholoaga Angela Duckworth în timp ce preda studenților ei, și-a pus întrebarea de ce unii cu toate că nu au un IQ ridicat și nu sunt speciali, reușesc să atingă excelența profesională și alții care par a avea un potențial enorm, eșuează. La această întrebare încearcă autoarea să răspundă pe tot parcursul cărții.

„Potențialul nostru este ceva. Ce facem cu el este cu totul altceva“.

„Oricât ar conta talentul, efortul contează de două ori mai mult“.

Un prim indiciu identificat la cei care reușeau, a fost o combinație de pasiune și perseverență în caracterul lor, autoarea a denumit-o grit.

„Orice ar fi, vreau să devin mai bun, este refrenul tuturor personalităților gritty, indiferent de domeniul lor și indiferent de cât de excelenți sunt deja“.

De ce este importantă pasiunea?

Cu greu putem reuși să ne monetizăm toate pasiunile, nici nu ar trebui să încercăm să facem asta.

Dar dacă ne uităm la cei care au reușit să facă performanță de top, aproape toți au fost pasionați, disciplinați și care au înaintat cu foarte multă perseverență în domeniul lor. Pasiunea a reprezentat focul, energia care i-a impins să devină din ce în ce mai buni, iar disciplina a fost scara care i-a ajutat să ajungă acolo.

Urmarea unor pasiuni nu ne va face doar nouă viața mai frumoasă și interesantă, ci și pe a celor din jurul nostru. Gândiți-vă dacă Stephen King nu își urma vocația de scriitor și ar fi rămas doar un profesor de engleză, dacă Lionel Messi nu ar fi luat fotbalul în serios, dacă Leonardo da Vinci își lua un loc de muncă normal și nu ar fi dat importanță picturii. Lumea cu siguranță ar fi fost mai săracă.

Trei zidari sunt întrebați: Cu ce te ocupi?

Primul spune: Pun cărămizi.

Al doilea spune: Construiesc o biserică.

Al treilea spune:  Construiesc lăcașul lui Dumnezeu.

Primul zidar are o meserie. Al doilea are o carieră. Al treilea o vocație.

Practica deliberată

„Nimeni nu vrea să-ți arate sutele de ore ale devenirii sale. Oricine preferă să-ți arate momentul când a devenit cel mai bun“.

Probabil ați observat și voi oameni care au foarte multe ore de experiență într-o anumită zonă, dar cu toate astea nu sunt prea străluciți. Asta se întâmplă pentru că nu au făcut practică deliberată, afirmă autoarea. Au ajuns la un anumit nivel și rămân acolo în mediocritate. Atunci când te concentrezi pe practică deliberată cauți întotdeauna să devii mai bun decât ai fost ieri, vrei să te perfecționezi în permanență.

Pasiunea poate juca un rol foarte important aici, prezența ei ne poate împinge spre evoluție, absența ei, să stagnăm.

Alte idei din carte:

„Cazi de șapte ori, ridică-te de opt“.

„Copiii nu au fost niciodată buni la a-i asculta pe adulți, dar întotdeauna s-au priceput să-i imite“.

„Chiar cred că oamenii își dezvoltă teorii despre ei înșiși și despre lume, iar acestea determină ceea ce fac“.

„Atunci când te lovești de obstacole și eșecuri, nu trebuie să reacționezi exagerat. Trebuie să faci un pas în spate, să le analizezi și să înveți din ele. Dar trebuie să rămâi optimist“.

„Talentul este ceva comun, ceea ce investești pentru a dezvolta acel talent este etalonul suprem al măreției“.

„Dacă îți creezi o viziune pentru tine însuți și o respecți neabătut, poți înfăptui lucruri uimitoare în viața ta“.

Concluzie

Cartea ne arată cât de importante sunt pasiunea și perseverența în atingerea unor scopuri mărețe. Angela Duckworth ne dă exemple inclusiv din viața personală și explică cum a ajutat-o gritul să ajungă unde își dorea.

Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței – Angela Duckworth (Libris/Cărturești)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments