Cu timpul mi-am dat seama că mintea mea este depozit pentru multe preconcepții. De atunci mă tot străduiesc să fac ordine, să pun totul sub semnul întrebării și să șterg multe hărți cognitive după care obișnuiam să privesc lumea. Stephen Hawking spunea că cel mai mare dușman al cunoașterii nu este ignoranța, ci iluzia cunoașterii. Și sincer să fiu, nu este deloc ușor să afli că de fapt nu știi nimic. Această revelație m-a lovit ca un ciocan în cap și mi-a răsturnat toate sistemele de referință.
În continuare voi ataca o preconcepție foarte populară, percepția bogăției. Filmele hollywoodiene ne-au inoculat multe idei despre cum arată un milionar, cum se comportă, ce mașini conduce, ce haine poartă și așa mai departe. Dar Thomas J. Stanley și William D. Danko au analizat în detaliu comportamentul milionarilor din SUA și în general nu coincide cu imaginea furnizată de cinematografia americană. Toate datele analizate de ei au dat naștere cărții „Milionarul de lângă noi“, un studiu care ne deschide ochii și din care avem multe de învățat.
Caracteristicile acestor oameni sunt diferite față de ce credeam noi. Iată câteva:
1. Contrar opiniei generale, ei de fapt sunt foarte economi
Ei au un sistem de principii solid. În primul rând, ei cred în beneficiile independenței financiare și se feresc de cheltuieli mari și inutile. Se concentrează pe achiziționarea de active (precum acțiuni la bursă sau imobiliare pentru a le da spre închiriere). Consideră investițiile foarte importante și aproximativ 95% din cei analizați aveau acțiuni.
Nu îi interesează afișarea unui status extravagant și își planifică bugetul foarte clar.
Ei știu că mulți oameni care par că au status înalt, care poartă haine scumpe, bijuterii, conduc mașini de lux și au piscine, de fapt dețin puțină bogăție. Bogăția nu este același lucru cu venitul. Dacă ai un venit mare și îl cheltuiești, nu devii mai bogat. Doar trăiești scump. Bogăția este ce acumulezi, nu ce cheltuiești.
2. Majoritatea nu au fost ajutați de părinți cu bani, și-au clădit averea singuri
Da… Foarte mulți au reușit să se ridice singuri. Abraham Lincoln spunea că:
“VREMURILE GRELE DAU NAȘTERE LA OAMENI PUTERNICI
OAMENII PUTERNICI DAU NAȘTERE LA VREMURI UȘOARE
VREMURILE UȘOARE DAU NAȘTERE LA OAMENI SLABI
OAMENII SLABI DAU NAȘTERE LA VREMURI GRELE”
Copiii milionarilor fiind obișnuiți să primească bani de la părinții lor, nu s-au mai concentrat pe acumularea de avere. Au dezvoltat tot felul de obiceiuri de consum excesive și inutile, și într-un final nu prea au ajuns prea departe când vine vorba de finanțe.
3. Majoritatea dețin afaceri sau sunt freelanceri
Preferă să muncească pentru ei, preferă să muncească pentru rezultate în moduri eficiente. Nu le place ideea de angajat să își vândă timpul pe bani.
Este foarte greu spre imposibil să evoluezi în ceva care nu rezonează cu tine.
Din cei analizați multora le placea domeniul ales, domeniul în care activau, și erau dispuși să muncească foarte mult.
4. Își construiesc planuri pe termen scurt, mediu și lung
Viziunea pe termen lung, setarea de obiective și disciplina sunt extrem de importante. La fel este și eficiența, dacă munca grea era secretul către succes financiar, atunci cu siguranță lumea era plină de oameni bogați.
„A decide ce să nu faci este la fel de important ca și ce să faci.“ spunea Steve Jobs
Autorii au scris că eficiența este una dintre cele mai importante componente în acumularea de bogăție. Oamenii care devin bogați își alocă timp, energie și bani pentru a-și atinge obiectivele.
Educația continuă, sacrificiile, gratificarea întârziată, controlul impulsurilor, asumarea de riscuri sunt alți factori prezenți în lista de trăsături comune ale milionarilor.
Cartea este interesantă și v-o recomand dacă doriți să aflați povestea detaliată.
Este foarte ușor acum să cădem în capcanele îmbogățirii rapide. Mulți profită de această dorință a noastră și ne vând tot felul de cărți și cursuri fără substanță. La fel cum pentru a slăbi, a pune masă musculară, a fi capabil să alergi la maratoane este un joc pe termen lung, la fel este și cu bogăția. Și chiar dacă reușești să atingi sume mari de bani într-un timp scurt, fără educație financiară vor dispărea la fel cum au apărut.