Prima dată am început să ascult „Mitul normalității“, dar ideile mi s-au părut atât de interesante încât mi-am spus că trebuie să o citesc fizic pentru a nu rata nimic. Este prima carte scrisă de domnul Mate pe care am citit-o, și trebuie să spun că forța lui cognitivă a reușit să mă impresioneze. Ca direcție principală, cartea demonstrează că sănătatea mentală și fizică este corelată și cu cultura și mediul social.
„Nu poate exista o revelare mai clară a sufletului unei societăți decât modul în care aceasta își tratează copiii.“ – Nelson Mandela
„Contribuția psihologiei moderne și a neuroștiinței a fost aceea de a arăta cum lumea ne creează mințile, înainte ca mințile noastre să poată crea lumea. Noi generăm apoi lumea în care trăim cu mintea pe care lumea în care ne-am născut ne-a insuflat-o înainte de a putea face orice alegere în această privință. Lumea în care ne-am născut, bineînțeles, a fost parțial produsul minților altor oameni, un lanț cauzal care există dintotdeauna.“ („Mitul Normalitatii“ – Gabor Mate)
În momentul când am început să mă întreb: Cine sunt? De ce mă comport așa? Întrebările m-au condus în domeniul psihologiei. Am citit și am tot citit până am început să înțeleg anumite detalii despre mentalitatea umană. Ideea că lumea ne creează mințile, înainte ca mințile noastre să poată crea lumea este foarte profundă. Clar, nu putem controla anii noștri de formare, obstacolul sau blocajul major apare însă atunci când ne lăsăm purtați în continuare de programările din primii ani de viață. Este dificil să ajungem să ne formăm o voce proprie, gândire critică și independentă, de aceea mulți râmân pe modul default instalat în copilărie.
Prezența traumelor mari și mici din primii ani au ecouri în viața adultă, de aceea este foarte important să le înțelegem și să încercăm să trecem peste ele.
„În clipa în care știi cum a apărut suferința ta, ești deja pe calea eliberării de ea.“ Buddha
Discutam cu un prieten un exemplu de traumă și ne întrebam de ce unele persoane care trec printr-un eveniment nefericit sunt traumatizate și dezvoltă mecanisme de apărare, iar alte persoane nu au nicio problemă. Era vorba despre copiii care au fost agresați de câini.
„Trauma nu este ceea ce ni s-a întâmplat, ci ceea ce s-a întâmplat în interiorul nostru ca urmare a evenimentului traumatic.“ („Mitul Normalitatii“ – Gabor Mate)
Mecanismele de apărare survenite în urma unor traume sunt răspunsul corpului și a minții pentru a ne proteja, problema apare însă atunci când ele rămân active în mod irațional după ce pericolul a trecut.
Cultura și mediul social
Mate în „Mitul normalității“ se focalizează pe grupuri de oameni, cum cultura și mediul social pot crea dereglări în sănătatea mentală, fizică și socială la nivel colectiv.
Structra capitalismului de exemplu creeaza o situație în care valoarea oamenilor se bazează pe capacitatea lor de a consuma.
„Cercetările arată în mod constant că, cu cât oamenii apreciază mai mult aspirațiile materialiste ca fiind obiective, cu atât fericirea și satisfacția pe care le ating în viață sunt mai scăzute și trăiesc, de la o zi la alta, din ce în ce mai puține emoții plăcute. Depresia, anxietatea și abuzul de substanțe tind, de asemenea, să fie mai ridicate în rândul persoanelor care apreciază obiectivele încurajate de societatea de consum.“Tim Kasser (psiholog, profesor emerit de psihologie la Knox College)
El indică patru principii centrale ale capitalismului corporatist american: „Acesta încurajează și favorizează un set de valori bazate pe interesul propriu, pe o dorință puternică de a atinge succesul financiar, niveluri ridicate de consum și stiluri [de relații] interpesonale bazate pe competiție.“
“Tim a constatat că există o oscilație între preocupările materialiste, pe de o parte, și valorile prosociale, pe de altă parte, cum ar fi empatia, generozitatea și cooperarea: cu cât primele sunt mai ridicate, cu atât cele din urmă scad. De exemplu, atunci când oamenii susțin cu tărie banii, imaginea și statutul ca preocupări primordiale, este mai puțin probabil ca ei să se angajeze în activități benefice din punct de vedere ecologic și cu atât mai goi și mai nesiguri se vor simți pe ei înșiși. De asemenea, ei vor avea relații interpersonale de calitate inferioară. La rândul lor, cu cât oamenii se simt mai nesiguri, cu atât se concentrează mai mult asupra lucrurilor materiale. Întrucât materialismul promite satisfacție, dar, în schimb, produce o insatisfacție a golului, el te face să-ți dorești din ce în ce mai mult. Această masivă spirală de dependență, care se perpetuează de la sine, este unul dintre mecanismele prin care societatea de consum se conservă pe sine, exploatând tocmai nesiguranța pe care o generează.„ („Mitul Normalitatii“ – Gabor Mate)
„Deconectarea în toate formele sale – alienarea, însingurarea, pierderea sensului și dislocarea – devine cel mai rodnic produs al culturii noastre. Nu e de mirare că suntem mai dependenți, mai bolnavi și mai tulburați mintal decât oricând altcândva, fiind așa slăbiți de o asemenea malnutriție a minții, a trupului și a sufletului.“ („Mitul Normalitatii“ – Gabor Mate)
Dacă capitalismul a reușit să ne tulbure mințile în acest fel, imaginați-vă ce au reușit să facă comunismul sau nazismul. Acum nu critic capitalismul ca fiind răul suprem, dar, la fel ca și Mate, spun că identificarea prea acută cu el, cu siguranță poate cauza multe nevroze.
Cartea este extraordinară și ne lămurește în multe privințe.
„Mitul Normalitatii“ – Gabor Mate (libris/cărturești)