Home Recenzii Carti Noi, copiii din Bahnhof Zoo

Noi, copiii din Bahnhof Zoo

Author

Date

Category

„Noi, copiii din Bahnhof Zoo“ este o carte emoționantă care ne transpune în povestea reală de viață a unei consumatoare de droguri. Ce este impresionant este că protagonista avea doar 13 ani când a fost prinsă de autoritățile germane cu heroină în sistem, iar la 14 ani făcea trotuarul pentru a reuși să își injecteze doza zilnică de heroină.

Povestea se desfășoară în Germania pe la sfârșitul anilor 1970. Christiane Vera F este doar unul din cazurile în care un minor consuma narcotice și se prostitua pentru a face bani pentru a-și procura substanțele dorite.

Dar de ce? De ce Christiane s-a aruncat într-o lume întunecată care se învârtea în jurul  adicției de narcotice, prostituție, boală și moarte? Ei bine, cartea este o bună radiografie a lumii lăuntrice a fetei și ne explică cât de întunecate sunt unele zone ale realității.

„Toată copilăria m-am simțit singură. Nu-mi doream decât să am pe cineva aproape; eram într-o continuă înfruntare cu lumea.“ Christiane F

Poate că violența fizică generată de tatăl ei, absența iubirii și a comunicării, neidentificarea unui sens și un sistem de învățământ nepăsător au jucat un rol în împingerea lui Christiane într-o lume care a ajutat-o să iasă din realitatea crudă care a devenit de nesuportat pentru un suflet tânăr ca al ei. A simțit nevoia să își înăbușe durerea recurgând la anumite substanțe. Așa că a intrat în cercuri de tineri care în mare parte aveau același fundal psihologic. După ce s-a instalat o anumită toleranță pentru hașiș și LSD a trecut la heroină, un derivat al opiului, obținut prin sintetizarea morfinei. Acesta a venit la pachet cu dependență, un risc mare de infectare cu HIV sau hepatită din cauza seringilor murdare și risc mortal din cauza substanțelor de diluare precum chinina. De la prima doză de heroină Christiane dezvolă dependență și începe să ne vorbească cu multe detalii despre asta.

După ce aflăm cum heroina a devenit ceva indispensabil pentru ea, încet apare problema absenței banilor. Cea mai la îndemână și simplă soluție pentru un minor era, spune ea, vinderea trupului. Așa că încet Christiane s-a aruncat într-o lume și mai întunecată în care reușea să își procure bani pentru o doză zilnică. Încet sufletul ei se sparge în sute de bucăți iar singura stare pe care o avea zilnic era o amorțeală confortabilă. Dar acea substanță se înrădăcinase atât de adânc în trupul ei încât dacă nu o mai lua, apărea sevrajul care dura câteva zile.

Din fericire Christiane fiind foarte aproape de moarte reușește să supraviețuiască datorită ajutorului oferit de mama ei care forțat a scos-o din acel mediu nociv. Dar au fost multe cazuri care nu s-au bucurat de aceași soartă. Cartea m-a emoționat și mi-a deschis mai mult ochii asupra capcanelor care ar putea apărea în viața noastră. Avem multe de învățat din această poveste și recomand cu căldură să o citiți și voi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments