Home Blog O radiografie a prezentului

O radiografie a prezentului

Author

Date

Category

Universul este într-o continuă schimbare. Civilizații apun, altele răsar. Țări, limbi, culturi, bani, mentalități, toate dispar sau suferă schimbări. Dacă suntem curioși să citim istorie aflăm că trăim unele dintre cele mai bune vremuri din istoria umanității. Dar cu toate astea, parcă ceva este în neregulă.

Dorim sau nu dorim, suntem ființe ale spațiului și timpului în care trăim. Suntem influențați într-o mică sau mai mare măsură de tot ce se află în jurul nostru, de știri, rețele sociale, filme, muzică, cărți și multe altele. Așa că de la copilul care dorea să devină un mare luptător prin anii ’90, acum el vrea să devină milionar sau miliardar. Absorbim și ne însușim imagini și definiții standard despre succes, viață, aspect fizic, fericire ș.a. astfel încât uităm să trecem prin perioade de introspecții pentru a afla cine suntem și ce ne dorim noi cu adevărat. De cele mai multe ori suntem împinși să mergem pe șablonul „fii în rând cu lumea“.

Suntem diferiți, fiecare vine pe lumea asta cu anumite însușiri pe care dacă și le dezvoltă va înflori. Dar atunci când importăm sistemul de gândire al altora fără să aibă tangențe cu spiritul nostru, atunci încep să apară probleme. Nu vreau să transmit că toate influențele sunt rele, doresc a sublinia că este foarte important să ne cunoaștem pe noi înșine, să ne găsim vocea interioară și să nu sucombăm în haosul exterior.

Revelații usturătoare

SOCIAL MEDIA

Dacă înainte de internet relațiile interumane aveau o altfel de dinamică, în era internetului conexiunile s-au schimbat. După lansarea primului iPhone de Apple în 2007 oamenii au început să comunice din ce în ce mai mult în spațiul virtual. Coincidență sau nu depresia și anxietatea au început să crească și ele vertiginos odată cu apariția lor.

Progresul accelerat din tehnologie  încă nu a reușit să fie reglementat corespunzător. Rețelele sociale au un impact mai mare asupra noastră decât credem. Cazul Cambridge Analytica ne-a arătat că datele masive pe care le furnizăm companiilor technologice gratuit pot fi folosite de anumite entități pentru a ne schimba comportamentul. Se spune deseori că atunci când  ceva este gratuit, noi suntem produsul.

Suntem tot mai prinși în spațiul digital și asta se poate observa foarte clar dacă consultăm mai multe statistici. Numerele sunt în creștere de la an la an.

Goana după like-uri, nevoia de validare și publicarea celei mai bune părți ale noastre pe internet au schimbat mult mentalitatea generațiilor actuale. Din păcate chiar și cei mai mici, care încă nu au creierul dezvoltat complet, sunt expuși ecranelor cu toate că încă nu cunoaștem toată ecuația repercursiunilor. Trebuie să fim foarte conștienți că în spatele celor mai populare aplicații se află armate de psihologi care înțeleg foarte bine cum funcționează creierul uman. Sunt plătiți să găsească modalități să ne țină cât mai mult conectați. Cu cât ne petrecem mai mult timpul pe aplicațiile respective, cu atât ei fac mai mulți bani.

Puterea noastră de concentrare a scăzut vertiginos și asta pentru că circuitele din creier au fost afectate de cocktailul dopaminic furnizat de rețelele sociale. A spune că tot acest impact al tehnologiei asupra noastră este negativ, aș face o greșeală. Dacă noi suntem cei care le folosește și nu invers, dacă învățăm cum să gestionăm timpul de consum și să ne dăm seama cum funcționează mecanismele din spate, atunci există și o parte bună.

Capitalismul și distrugerea planetei

Chiar era nevoie de Greta Thunberg să ne semnalizeze că modul în care marile companii abuzează de resurse distrug și otrăvesc planeta? Acum mai mult ca niciodată globalizarea a amplificat puterea acestor companii. Motivația principală este banul și multe ne-au arătat de ce sunt capabile ca să îl obțină. La fel ca și în cazul SOCIAL MEDIA și aici avem nevoie de reglementări mai puternice din partea guvernelor.

Dar este omul diferit de companii? La o scurtă analiză aflăm că nu. Încă suntem foarte individualiști în România. Atât cât ne este nouă bine, nu prea ne interesează și de alții. Iar dacă capra mea a murit, să moară și a vecinului.

Încă mai avem multe de învățat…

Educație și piața muncii

Dacă ați avut oportunitatea să călătoriți pe afară, ați observat că noi am cam rămas în urmă. Sistemul educațional nu a reușit să țină pasul cu evoluția globală. Încă studiem puterea pământului de la Liviu Rebreanu când acum puterea este mai mult de natură informațională. Încă se pune accent pe capacitatea de memorare în loc de capacitatea de înțelegere și gândire critică. Miniștrii își tot pasează mingea de la unul la altul fără să își dea seama că în urma lor lasă generații cu probleme de înțelegere a realității actuale. Nelson Mandela spunea că educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea. Noi de ce încă nu de dăm seama cât de importantă este de fapt?

Spuneam la început că schimbarea este constantă. Dacă părinții noștri pe tot parcursul vieții lor au avut un job constant, noi o să fim nevoiți să ne adaptăm și să avem mai multe. Inteligența artificială și robotizarea vor elimina multe locuri de muncă repetitive. Chiar dacă noi vom protesta, nu prea vom reuși să facem mare lucru. Va fi ca în momentul când caii au fost înlocuiți de tractoare. Companiile întotdeauna vor opta pentru eficiență. Dar depinde cum privim asta. Faptul că industria agricolă a fost acaparată de mașini, noi am câștigat mai mult timp pentru a ne dezvolta în alte domenii. În cartea „Homo Deus“ Noah Harari intră în profunzimea acestui subiect. Este clar că multe spații vor fi acaparate de tehnologie, dar asta ne va oferi din nou oportunitatea să generăm noi locuri de muncă în domenii care încă nu au apărut. De aceea învățarea constantă a devenit mai necesară ca niciodată.

CODA

Pentru a putea înțelege prezentul este nevoie să plonjăm adânc în trecut. Doar studiind istoria ne putem da seama cum lumea a ajuns unde este acum. Cu siguranță inițiativa mea de a face o radiografie a prezentului a eșuat. Este nevoie de timp și multe lecturi pentru asta. De aceea vă mai recomand o carte: Sapiens scrisă tot de Noah Harari. În lucrare autorul reușește să păstreze un fir narativ care ne face să vedem mult mai multe elemente din istoria noastră, de la Big Bang până azi. Sper că din tot ce am scris ați rămas măcar cu o idee, în special cât de importantă este educația.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments