Home Recenzii Cărți O viață în roluri - Bryan Cranston (recenzie)

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Author

Date

Category

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să cunoaștem absolut tot ce se poate cunoaște. Pentru a ne lărgi viziunea despre lume consider că autobiografiile ar putea reprezenta un bun început. Cunoscând și alte perspective, povești de viață, este ca și cum am avea mai mulți ochi. Faptul că aflăm cum au gândit oameni din culturi, țări, continente, diferite de ale noastre, ne va ajuta să înțelegem mult mai multe despre societatea globală în care trăim și empatia se va dezvolta.

Putem de asemenea afla că obstacolele pe care le întâmpinăm, dezamăgirile, întrebările fără de răspuns le-au mai avut și alții, cu mult timp înainte să ne naștem noi.

Citesc destul de divers, dar în ultima perioadă am fost atras mai mult de autobiografii. Una dintre cele mai recente care mi-a trecut prin mâini a fost cea a lui Bryan Cranston, celebrul actor care l-a interpretat pe Walter White în unul dintre cele mai cunoscute și apreciate seriale, „Breaking Bad“.

„Breaking Bad” a câștigat 16 premii Emmy, patru dintre ele fiind câștigate de Bryan Cranston pentru cel mai bun actor.

Premiul Emmy este un premiu american de televiziune considerat echivalentul premiului Oscar din cinematografie. Sunt acordate de Academy of Television Arts & Sciences.

O Viață în Roluri

“O Viață în Roluri” nu este doar o carte despre actorie. Bryan Cranston împărtășește povești din viața sa personală, suișurile și coborâșurile, momentele de îndoială, relația sa cu familia și cum și de ce a ales actoria.

„Voi încerca să fac ceea ce-mi place, cu speranța că voi ajunge să mă pricep la acel lucru, în loc să fac un lucru la care mă pricep, însă care nu-mi place.“

„Să-ți îndeplinești un vis este minunat, dar mai important este să ai un vis. De acolo vine speranța.“

Povestea lui ne arată cât de important este să avem o pasiune, să învățăm constant și să perseverăm. Succesul lui Cranston nu a venit peste noapte, a fost nevoie de muncă asiduă și dedicare pentru a-și construi cariera. Devine recunoscut la nivel global la 52 de ani, atunci când a început să îl joace pe profesorul de chimie diagnosticat cu cancer care se asociază cu un elev pentru a face și vinde metamfetamină. Dacă încă nu ai vizionat acest serial, mă bucur pentru tine. Aș vrea din nou să mă uit la la el cu suspansul, misterul și curiozitatea de la început. Nu mai sta pe gânduri! „Breaking Bad“ este senzațional!

Brian Cranston a întâmpinat dificultăți când a început să contureze personajul din serial. Încă nu descoperise personalitatea caracterului și motivele din spatele comportamentului. Dar își dă seama în cele din urmă:

„Era deprimat. Se închisese în sine. Nu era fricos. Nu era anxios. Nu era deloc. Fundația lui Walt era inerția. Depresia îi inhibase orice sentiment. A devenit invizibil. Ducea o viață care nu lăsa urme.“

Cu toate că mă așteptam să vorbească mai mult despre rolul care l-a consacrat, el face asta la finalul cărții într-un mod destul de succint, dar asta nu m-a deranjat. A vrut să lase publicul să îl descopere mai mult pe omul Brian Cranston, ci nu pe actorul Brian Cranston.

Copilăria

Nu a dus o viață ușoară, a copilărit într-o familie destrămată. Tatăl lui la fel ca și el visase la viața de actor și faimă. Cranston spune însă că pentru că și-a dorit-o atât de mult, nu a obținut-o niciodată. Concentrarea asupra procesului, și nu asupra rezultatului este ce contează cu adevărat, ne spune el.

„Dacă îți pariezi toată stima de sine pe obținerea unui rol, pe iluzia validării, nu va trece mult până când vei rămâne furios, gelos și plin de resentimente. Ești pierdut.“

„Dacă tu ai încredere în tine, vor avea și alții. Dacă nu ai, nu va avea nimeni.“

Concluzie

Prin biografii și autobiografii putem avea acces la cele mai strălucite minți din istorie. Putem astfel să ne creăm în capul nostru niște mentori imaginari care să ne ajute într-un fel să trecem peste obstacolele pe care și noi le întâmpinăm în viața noastră.

Bryan Cranston ne învață cât de important este să facem ce ne pasionează, pentru că astfel putem evolua cel mai mult. Ne arată cât de importantă este perseverența și cât de esențial este să credem în noi înșine. Respingerea și greșelile vor tot apărea pe drum, dar nu trebuie să ne lăsăm descurajați. De asemenea ne-a demonstrat că poate dura decenii să ajungem unde ne dorim.

„Respingerea face parte din viață, este naturală.“

„Prefer să fac greșeli decât să am regrete.“

O viață în roluri – Bryan Cranston (Libris/Cărturești)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments