În următoarele momente ne vom arunca într-un mic tur al culturii japoneze. Îmi pare foarte rău că în sistemul de învățământ românesc nu am avut oportunitatea să învățăm și despre alte culturi, în mare doar am ridicat propria istorie națională în slăvi. Scânteia care m-a făcut să scriu despre acest subiect a fost cartea „Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită“ de Hector Garcia și Francesc Miralles. Așa că dacă doriți să aprofundați, puteți să consultați direct sursa principală.
Conform OMS (Organizația Mondială a Sănătății) Japonia este țara în care oamenii au una dintre cele mai mari longevități din lume, media este de 85 ani. Iar pe insula Okinawa întâlnim cei mai mulți centenari, persoane care au depăsit 100 de ani. Întrebarea este ce îi face pe acești oameni să trăiască atât de mult. Care este secretul lor?
Pe lângă Japonia (Okinawa) mai sunt câteva locații care respectă același tipar:
Sardinia, Italia (Localnicii de acolo consumă multe legume și fructe și un pahar sau două de vin pe zi. De asemenea conexiunile umane sunt foarte strânse. Spiritul de comunitate este foarte puternic.)
Loma Linda, California
Peninsula Nicoya, Costa Rica (Localnicii de acolo râmân activi și după vârsta de 90 de ani, majoritatea nu au nicio problemă să se trezească la 05:30 a.m. pentru a-și lucra pământurile.)
Ikaria, Grecia (Unul din trei ocupanți ai insulei depășește 90 de ani. Secretul local pare a fi stilul de viață care datează din 500 î. Hr.)
Traducerea lui ikigai este fericirea de a fi mereu ocupat. Un obicei prezent acolo este că oamenii își mențin mereu mintea și corpul ocupate chiar și la vârste foarte înaintate. Își găsesc încă de mici pasiunea și intră în starea de flow, un sentiment profund de implicare, bucurie și creativitate (Mihai Csikszentmihalyi a scris o carte pe tema asta). Alte obiceiuri comune ale acestor oameni ar fi dieta sănătoasă, exercițiu zilnic, găsirea unui scop în viață (ikigai) și formarea de legături puternice cu cei din jurul lor.
Pentru că sunt foarte bogate în antioxidanți și sunt consumate aproape în fiecare zi în Okinawa, aceste 15 alimente sunt considerate cele mai importante:
TOFU (Cele trei ingrediente din spatele Tofu sunt soia, apa și sare Nigari (clorură de magneziu), care actionează ca și coagulant.)
MISO (Este un condiment traditional japonez, obtinut prin fermentarea unei selecții de boabe de soia, orez, orz și grâu, împreună, pentru a crea o pastă groasă și texturată.
TON (Grupă de pești răpitori marini)
MORCOVI (Morcovii sunt o sursă excelentă de betacaroten și vitamina A. Consumul regulat poate proteja organismul de o serie de afecțiuni și de radicalii liberi dăunători.)
GOYA/Castravete amar (Castravetele amar îşi merită pe deplin numele din cauza gustului său greu de suportat, însă, în ciuda acestui lucru, conţine o serie de principii active).
ALGE KOMBU (Această algă gri-maronie crește la o adâncime de aproxitamtiv 12 metri. Bogată în acid glutamic, ajută la normalizarea pulsului. Este bogată în minerale, în special în calciu și magneziu.)
VARZA (Varza, una dintre cele mai cunoscute și răspândite legume, este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri. Varza, indiferent de tipul ei, are numeroase beneficii pentru sănătate.)
ALGE NORI (Cuvântul japonez „nori” este denumirea colectivă pentru speciile comestibile de alge roșii din genul Porfira.)
CEAPĂ (Ceapa este valoroasă din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă bogată de vitamine și minerale. Este folosită în prepararea mâncărurilor, atât crudă, cât și gătită.)
GERMENI DE SOIA (Puterea de revitalizare a germenilor este cunoscută de la începutul vieții pe pământ. Efectele binefăcătoare asupra organismului sunt cunoscute de umanitate din cele mai vechi timpuri, civilizațiile antice le apreciau foarte mult calitățile curative.)
HECHIMA (Luffa cylindrica, tărtăcuța-burete, castravetele egiptean sau luffa vietnameză, este o specie anuală de viță de vie cultivată pentru fructele sale, originară din Asia de Sud și de Sud-Est.)
BOABE DE SOIA (Reprezintă cea mai bogată sursă vegetală de proteine pentru milioane de oameni ce locuiesc în diverse colțuri ale lumii și este considerată principalul substitut pentru carne și alte produse de origine animală, în dieta vegetarienilor, veganilor și în perioadele de post. În jurul anului 2853 î. Hr., legendarul împărat al Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, grâul, orzul, meiul și soia. Reprezentând o cultură străveche, soia a fost folosită de mii de ani în alimentația și medicina tradițională din China, Japonia și Coreea.)
ARDEIUL (Este bogat in vitamine, antioxidanţi şi minerale, nutrienţi extrem de benefici în buna funcţionare organismului.)
CEAI SANPINCHA (Este un mix de ceai verde şi flori de iasomie.)
CARTOFI DULCI (Conțin numeroase vitamine, cum ar fi vitamina B5 (acidul pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B1 (tiamina), niacină și riboflavină, esențiale organismului. Ridicat este și procentul de minerale, cum ar fi fier, calciu, magneziu, mangan și potasiu.)
Bineînțeles, aceste produse sunt consumate de japonezi în starea lor pură. Nu știm cât de sănătoase ajung în România. Dar noi fiind mai aproape de Grecia și Italia, putem împrumuta rețete tradiționale și de la ei.
Nu știu câți dintre voi își doresc să trăiască chiar atât de mult. Dar pentru cei care sunt interesați, cultura japoneză ne poate învăța foarte multe.
Cuvinte de înțelepciune de la cei mai longevivi oameni, fragmente din carte:
Misao Okawa (117)
„Mănâncă și dormi și vei trăi mult timp. Trebuie să înveți să te relaxezi.“
Maria Capovilla (116)
„Nu am mâncat în viața mea carne.“
Jeanne Calment (122)
„Totul este în regulă.“
Walter Breuning (114)
„Dacă îți ții mintea și corpul ocupate, vei trăi mult timp.“
Ikigai: secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită“ de Hector Garcia și Francesc Miralles (Libris)