Peter Attia este un medic canadian-american cunoscut pentru expertiza sa în cercetarea extinderii vieții și îmbunătățirea sănătății generale a oamenilor. A devenit tot mai vizibil pe rețelele sociale și de aceea curiozitatea m-a împins să îi citesc cartea lansată în acest an, „Outlive: The Science and Art of Longevity“.
Toți vrem să trăim mai mult și mai sănătos, dar puțini sunt cei care sunt dispuși să și acționeze pentru a atinge acest obiectiv. Adevărul e că este și foarte greu să facem asta având în vedere toate ispitele care ne înconjoară în fiecare zi. Să ajungem la un nivel de autodisciplină satisfăcător nu este ușor. Primul pas este să conștientizăm unde suntem. Al doilea să ne setăm obiective, unde vrem să ajungem. Mai apoi îl putem asculta pe James Clear, autorul cărții „Atomic Habits“, și să facem schimbări mici, atomice, în fiecare zi. În timp, ele se vor cumula și vom ajunge la rezultate remarcabile, cu condiția să fim consecvenți.
Autorul subliniază că doctorii sunt foarte buni în chirurgia generală de urgență, dar când vine vorba de boli cronice și prevenție, sistemul medical eșuează lamentabil. El creează conceptul de medicină 3.0 și explică cum ar trebui să funcționeze.
Înainte să povestesc mai departe subiectul cărții, cred că ar trebui să ne întrebăm serios de ce dorim să trăim mai mult și mai sănătos. Fără un de ce puternic, cu greu vom instala un program de care ne vom ține. Marele filozof Seneca spunea că viața e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult durează, ci cum se desfășoară. Degeaba prelungim durata, dacă nu ne îmbunătățim și calitatea vieții.
Dacă privim statisticile, vom putea observa cu ușurință că nu terorismul, războaiele, epidemiile precum COVID-19 au omorât cei mai mulți oameni, ci bolile de inimă, cancerul, bolile neurodegenerative, diabetul, acestea din urmă ucid în fiecare an milioane de oameni. Din păcate majoritatea oamenilor ajung prea târziu la doctor, iar accentul pe prevenție al sistemului medical este aproape inexistent.
Ce presupune medicina 3.0?
Medicina 3.0 pune accentul pe: exercițiu fizic regulat, nutriție, somn, sănătate emoțională și suplimente.
Exercițiu fizic
Peter Attia ne spune că exercițiul fizic este cel mai potent drog pentru longevitate. Exercițiile cardio (jogging, ciclism, înot); antrenamentul cu greutăți; stabilitate (dans, arte marțiale), toate acestea ne vor îmbunătăți sănătatea și automat ne vor adăuga ani. Din păcate nu suntem învățați de mici cât de crucial este sportul în buna dezvoltare a creierului și a corpului. Faptul că am tratat cu supeficialitate acest aspect, putem observa rezultatele oriunde. Cert este că nu e niciodată prea târziu să începem să ne educăm și să incorporăm antrenamentele fizice în rutina zilnică.
Nutriție
Și la capitolul nutriție putem spune că suntem deficitari. Faptul că nu mâncăm ce trebuie, cum trebuie și când trebuie, asta reprezintă un mare atentat la sănătatea noastră. Pentru că trăim într-un sistem economic capitalist axat exclusiv pe profit, sănătatea consumatorilor nu reprezintă o prioritate pentru companii. Pandemia obezității care se extinde tot mai mult și accelerarea bolilor generate de alimentație sunt indicatoare clare că ceva este profund în neregulă cu sistemul alimentar.
Ține exclusiv de noi să ne punem în permanență întrebări și să ne educăm. De ce zaharul este nociv? De ce acel tip de grăsime nu este prietenos cu corpul? Ce sunt proteinele? Ce sunt carbohidrații? Ce fac proteinele? Ce alimente sunt benefice creierului? Cum pot mânca mai sănătos? Etc.
La aceste întrebări ar trebui să ne răspundem cu toții, un bagaj de cunoștințe de bază despre nutriție cred că oricine ar trebui să îl aibă. Altfel riscăm să cădem pradă lăcomiei marilor companii, să ne scurtăm anii și calitatea vieții.
Somn
„O să dorm destul atunci când o să mor.“ Și eu am rostit aceste vorbe de multe ori. Dar recent am conștientizat că somnul este foarte important. Mai mult ca durata, contează calitatea somnului. Atunci când dormim corpul intră în faza de reconstrucție. Dacă avem probleme cu somnul, vor apărea probleme în toate capitolele vieții.
Să eliminăm orice sursă de lumină și zgomot când ne culcăm ne va ajuta. Faptul că temperatura corpului scade puțin când adormim ne indică că îl putem ajuta cu aerisirea camerei sau chiar cu un duș rece. Să nu mâncăm sau să bem lichide cu 3,4 ore înainte de somn…
Sănătatea emoțională
„Chiar și cel mai rău dușman nu îți poate face atât de mult rău ca și propriile tale gânduri nepăsătoare.” Buddha.
Fără sănătate emoțională, nu prea are niciun sens să încercăm să ne prelungim viața. Este în detrimentul nostru să ne neglijăm gândurile și emoțiile. Atunci când aflăm și vedem cum ele au impact asupra fizicului și asupra vieții în general, vom fi mult mai atenți la ele. De ce mă simt așa? De ce fac asta? De ce sunt trist? De ce sunt anxios? De ce gândesc așa? De ce? De ce? Stresul cronic de exemplu a fost corelat cu apariția afecțiunilor cardiace, a problemelor pielii, a tulburărilor de somn, a anxietății și a depresiei.
Putem încerca să ne autopsihanalizăm ori să apelăm la persoane pregătite pentru a face asta, indiferent ce alegem, să neglijăm viața emoțională reprezintă un mare obstacol în evoluția noastră.
Suplimente
Carențele de vitamine și mineralele vor propaga probleme în toate aspectele vieții. De aceea este important să ne facem analize cât mai des și să vorbim cu un medic pentru a le discuta. În general o alimentație echilibrată este suficientă, dar trebuie să fim foarte atenți. În caz de deficiențe putem apela la suplimente.
Cartea ne oferă o imagine de ansamblu a medicinei 3.0 imaginată de autor. Fiecare capitol scris este însoțit de studii care îi confirmă ideile. Este o lectură ușoară care putea fi mai bogată în detalii.
Outlive – Peter Attia (Libris/Cărturești)