Am auzit de multe ori de principiul Pareto/80-20, dar l-am neglijat mult timp. Recent însă, cartea lui Richard Koch m-a lămurit cât de important poate deveni acest principiu dacă îl aplicăm în viața personală, business sau alte zone.
În 1896, economistul italian Vilfredo Pareto a publicat o observație care demonstra că aproximativ 80% din suprafața Italiei era deținută de 20% din populație. De atunci această proporție a fost întâlnită în multe alte domenii.
Exemple:
- În carte este descris un studiu făcut de doi economiști pe o perioadă de 18 luni care au arătat că din 300 de filme, patru dintre ele au adus 80% din câștiguri.
- 80% din averea globală este deținută de 20% din populație.
- În unele afaceri a fost descoperit că 20% din clienți au generat 80% din venituri.
- Și tot in business, 20% din servicii sau produse au acumulat 80% din câștiguri.
Bineînțeles, proporția nu este exactă. Poate fi 90-10, 99-1, 74-26, dar aproape mereu se apropie de 80-20.
Principiul ne arată că există un dezechilibru între cauze și efecte, intrări (inputs) și iesiri (outputs), efort și rezultate. A fost demonstrat de multe ori că 20% din cauze generează 80% din efecte.
Înțelegând principiul Pareto putem observa care acțiuni sau produse generează majoritatea rezultatelor. Iar odată identificate putem să ne concentrăm atenția, energia, resursele în ele pentru a crește eficiența și câștigurile.
Ni se spune că dacă muncim din greu, ne putem îndeplini obiectivele. Dacă era atât de ușor… Ideea este să muncim inteligent.
Cartea explică mult mai bine și mai în detaliu conceptul. Iar odată înțeles cred că o să aibă un impact destul de mare asupra vieții profesionale și personale.
„A decide ce să nu faci este la fel de important ca și ce să faci.“ – Steve Jobs
PRINCIPIUL 80-20. Cum sa obtii mai mult cu mai putin – Richard Koch (Elefant)
PRINCIPIUL 80-20. Cum sa obtii mai mult cu mai putin – Richard Koch (Libris)
https://www.shankarananth.com/?p=436#:~:text=The%2080%2F20%20rule%20is,can%20be%20widely%20used%20elsewhere. Iti recomand cu mare caldura Nassim Taleb :)))
Îl citesc în prezent! Voi scrie și despre „Lebăda neagră“ în curând. :))