David J. Schwartz vorbește despre importanța mentalității, despre stima de sine și despre cum putem să ne corectăm anumite tipare de gândire. Pe mine m-a ajutat să identific câteva blocaje de care nu eram prea conștient.
Este una dintre cele mai bune cărți citite din categoria dezvoltare personală, și am citit destul de multe.
A te cunoaște pe tine însuți este ca o superputere în zilele noastre. Metacogniția ne poate fi de mare ajutor dacă dorim să trecem la nivelul următor în viață. Să știm ce gândim și de ce gândim ceea ce gândim. Poate unii se întreabă de ce sunt așa de importante gândurile și de ce ar merita atenția lor. Nu au timp pentru așa ceva, dar acele gânduri se vor transforma în emoții, iar acele emoții posibil să se transforme în acțiuni ce vor avea un impact în viața lor. Psihicul este conectat cu biologia noastră. De aceea când ne este frică, indiferent dacă pericolul este real sau nu, corpul începe să elibereze cortizol (hormon de stres) și alte substanțe, oprește funcții precum digestia, iar dacă frica devine cronică, este posibil să apară și afecțiuni. La polul opus, atunci când suntem fericiți, corpul eliberează dopamină și serotonină. Toate aceste substanțe, ștințific vorbind, sunt influențate de gânduri.
Nu sunt un expert în psihologie, sunt doar o persoană foarte curioasă care vrea să înțeleagă cât mai multe despre sine și despre realitatea în care se află. Însă trebuie să recunoaștem că mentalitatea ne determină calitatea vieții. Cu toții am auzit de efectul placebo și cum gândurile au puterea să vindece sau să strice fizicul oamenilor. În perioadele când aveam gânduri pozitive, parcă toată lumea era fericită, iar când gândurile negative se instalau, atunci parcă toată planeta se umplea de umbre. Simt că acest subiect este extrem de important, și cu toate astea nu îi acordăm suficientă atenție.
Respectul de sine
„Cei din jur văd în noi ceea ce vedem noi înșine în propria persoană. Cu cât vă respectați mai mult, cu atât veți fi mai respectat.“
Trăim într-o lume a aparențelor. Ambalajul determină în multe contexte cum oamenii se vor comporta cu tine. Înainte însă să facem ordine în exterior, cred că ar trebui să începem cu interiorul. Atunci când descoperim cine suntem și ce vrem, automat și confidența noastră va crește.
Pare simplu, dar nu este deloc așa. A te descoperi/construi este un proces de durată. Eu și acum am o voce în cap care îmi tot repetă că nu pot face nimic, că nu sunt suficient de bun, că tot ce am scris este gunoi și lista poate continua. Dacă mă trezesc cu aceste gânduri dimineața, atunci este ușor de ghicit cum îmi va fi restul zilei. A te lupta cu tine însuți este una dintre cele mai grele bătălii, sper să ajung într-o zi să îmi devin prieten.
Cum să ne vindecăm de „scuzemie“
David J. Schwartz scrie despre patru tipuri de scuze pe care oamenii și le repetă pentru a nu trece la acțiune:
1. „Dar sănătatea mea este șubredă.“
Mulți invocă sănatatea drept scuză pentru a nu face anumite lucruri. „Nu pot călători atât, sănătatea mea este precară.“ „Nu pot alerga.“ Când am început să alerg prima dată, după câteva sute de metri rămâneam fără suflare, dar în timp rezistența mea a crescut. Corpul este o mașinărie uimitoare. De cele mai multe ori limitările sunt de ordin mental.
2. „Dar trebuie să ai cap ca să reușești.“
Ne subestimăm inteligența și capacitatea de învățare. Oamenii au reușit să atingă obiective nu pentru că au fost mai inteligenți decât noi, ci pur și simplu pentru că au acționat. Albert Einstein spunea că toţi suntem genii. Dar dacă judecăm un pește după capacitatea sa de a se urca într-un copac, acesta va crede toată viaţa că este un prost. De aceea este importantă cunoașterea de sine, să aflăm ce ne place și să încercăm în fiecare zi să ne imbunătățim performanțele.
Societatea ne tot repetă că a greși este un lucru rău, că ești prost dacă eșuezi. Dar a greși nu ar trebui să fie văzut ca pe ceva negativ, ci ca pe un un pas spre învățare.
Trebuie să fim conștienți că la început vom fi praf. Pentru a deveni buni la ceva trebuie să dedicăm timp. O teorie lansată de mai mulţi specialişti susţine că 10.000 de ore de practică într-un domeniu te pot transforma într-un expert.
Autorul spune că strategia gândirii care vă guvernează inteligența este cu mult mai importantă decât inteligența pe care o aveți și că gândirea este mult mai valoroasă decât memorarea.
3. „N-are rost. Sunt prea bătrân/prea tânăr.“
De câte ori nu am auzit scuza asta? Oamenii își tot caută confirmări pentru a nu își depăși fricile. Vârsta mentală nu este aceași cu vârsta biologică. Societatea ne tot programează că la vârsta X trebuie să începi facultatea, la vârsta Y trebuie să te însori și așa mai departe. Avem tendința să ne sincronizăm cu planul colectiv, și dacă nu respecți numerele lor, îți spui că ori e prea târziu, ori este prea devreme. Adevărul este că nu există normalitate, normalitatea nu e decât o chestiune de consens. Așa că dacă ai impulsul să începi o afacere și ai doar 17 ani, nu e prea devreme. Dacă ai 45 și vrei să începi o facultate, nu e prea târziu.
4. „Dar eu sunt altfel, eu atrag ghinionul.“
Gândirea asta cu „eu atrag ghinionul“ poate fi foarte nocivă. Ai grijă ce îți dorești pentru că s-ar putea să se întâmple. În momentul când cedăm din puterea noastră unor forțe exterioare, pierdem din control.
Nu lăsa pe mâine ce poți face azi!
„Acum este cuvântul cheie al succesului. Mâine, săptămâna viitoare, mai târziu, cândva, într-o zi, sunt mai întotdeauna sinonime ale cuvântului ce desemnează eșecul.“
Dar știam și noi asta. Dacă mai multă informație ar fi răspunsul, acum cu toții probabil am fi avut un abdomen cu pătrățele și milioane în bancă.
Cu cât amânăm mai mult, cu atât o să ne fie mai greu să pornim. Să pornim unde? Aici intervine claritatea. Dacă nu știm încotro vrem să mergem, niciun vânt nu ne va fi prielnic.
Lecțiile din carte sunt nenumărate. Ne ajută să observăm cât de importantă este mentalitatea cu care pornim la drum și ne dă speranța că indiferent ce dorim să facem, putem și noi. Dacă ar fi să fac un top trei cu cele mai bune cărți de dezvoltare personală, ea cu siguranță va fi prezentă în listă.
Puterea magica a gandului – David J. Schwartz (Libris/Cărturești)