„Ready Player One“ este o carte pe care am ajuns s-o îndrăgesc. A trecut ceva timp de când m-am bucurat de un science fiction. Surprinzător această lectură interesantă și ușoară mi-a reaprins dorința de a citi din nou acest gen.
Acțiunea are loc în anul 1945 într-o lume care nu a reușit să își gestioneze hibele. Probleme pe care le avem și noi în prezent de altfel, precum schimbarea climei, poluare, legi tâmpite și altele. Peisajul din 1945 a devenit atât de gri, și atât de greu de suportat încât oamenii s-au refugiat în realități virtuale. SISAO (lume virtuală cu n planete) a devenit un substitut al realității pentru oamenii din viitor. Împreună cu perechea de ochelari VR și mănușile haptice puteau să evadeze instant în cele mai fabuloase atmosfere. Și făceau asta cât de des puteau, mai ales că unele job-uri plătite erau introduse în această simulare. O idee care m-a fascinat este că aceștia și-au creat un sistem de învățământ în SISAO. Profesorii și elevii se logau din diferite puncte geografice și erau aruncați pe o planetă destinată educației. La ora de geografie de exemplu, elevii erau proiectați în locurile pe care le studiau. Astfel făceau procesul de învățare interactiv.
Firul narativ nu este deloc complicat. Creatorul SISAO, James Halliday, se întâmplă să moară la începutul cărții. Neavând moștenitori se gândește să lase toată averea lui care a ajuns la miliarde de dolari, plus ultima lui operă, întregul simulator, celui care reușește să câștige un joc destul de complicat conceput de el, având ca temă principală anii 1980.
În ecuație apar multe jocuri populare din anii 1980, filme, cântece, avatare super, ultra, mega avansate, prietenii, o relație amoroasă, explozii și multe alte lucruri pe care gamerii adevărați le cunosc prea bine.
Wade Watts, caracterul principal are mult de furcă pentru a ajunge la final. Atât cu playerii din SISAO cât și cu o corporație care dorește să pună mâna pe creația și averea creatorului.
Cartea este ușor de citit și destul de interesantă!