Home Blog Top 7 sfaturi cum să scriem bine

Top 7 sfaturi cum să scriem bine

Author

Date

Category

Sfaturile sunt preluate din cartea „Cum să scriem bine“ de William Zinsser.

„William Knowlton Zinsser a fost un scriitor, redactor, critic literar și profesor american. Și-a început cariera de jurnalist pentru New York Herald Tribune, unde a lucrat ca lungmetraj, redactor de dramă, critic de film și editor. A fost un colaborator îndelungat la reviste de conducere.“ (Wikipedia)

Încă de mic am avut o fascinație pentru scris, l-am văzut ca pe o moștenire lăsată posterității, conștient că într-o zi o s-o mierlesc. Am avut diferite experiențe: de la texte pentru benzi desenate scrise în primii ani de școală, la încercări eșuate de cărți, la articole, jurnale, chiar și poezii. Facultatea de jurnalism mi-a prins foarte bine în acest sens, am învățat despre construcția diferitelor genuri jurnalistice precum: reportaj, știre, cronică, interviu ș.a. Dar scrisul nu este inerent scriitorului, indiferent de profesie cu toții suntem puși în poziția de a transmite mesaje.

„Deși aceasta este o carte despre cum scriem, nu este doar pentru scriitori. Principiile sale se aplică oricui trebuie să scrie ca parte a slujbei sale de fiecare zi. Circulara, scrisoarea de afaceri, raportul administrativ, analiza financiară, propunerea de marketing, nota pentru șef, faxul, e-mail-ul, post-it-ul – toate hârtiile care circulă într-un birou în fiecare zi sunt forme de scriere. Luați-le în serios. Suișurile și coborâșurile a numeroase cariere sunt legate de capacitatea sau incapacitatea angajaților de a afirma niște lucruri, de a rezuma o întâlnire sau de a prezenta o idee coerent.“ („Cum să scriem bine”, de William Zinsser)

Nu există o rețetă clară pentru a reuși să faci performanță. Stephen King spunea că dacă vreți să fiți scriitori, trebuie să faceți două lucruri mai presus de toate: citiți mult și scrieți mult. Pentru mine scrisul reprezintă și ședințe de catharsis. Mă ajută să îmi distilez, limpezesc și cristalizez gândirea.

Lecții învățate de la William Zinsser:

1. Esența scrisului este rescrisul

„Rescrierea este esența scrisului de calitate, aici se pierde sau se câștigă jocul; Nu veți scrie bine până când nu veți înțelege că scrisul este un proces în evoluție nu un produs finit. Nimeni nu se așteaptă să faceți totul bine din prima, nici măcar din a doua încercare.“

M-am așteptat de multe ori ca un text să îmi iasă bine din prima, dar rareori s-a întâmplat asta. Mă autoproclamam prost când nu îmi plăcea propria operă literară. Dar calculatorul ne dă șansa să edităm de câte ori simțim nevoia, când observăm că ceva nu se leagă, că nu am transmis ce voiam. Putem sculpta un text până reușim să îi dăm forma pe care o dorim. Bineînțeles, nu cred că ne putem aștepta la perfecțiune. Dorința mea de a atinge perfecțiunea s-a soldat întotdeauna cu eșec. Iar acest comportament m-a blocat și pe termen lung mi-a distrus mai multe proiecte.

Un alt obstacol este vizualizarea produsului final. De cele mai multe acest lucru nu va face decât să provoace neliniște. Nu uitați că o călătorie de o mie de pași începe cu primul.

2. Simplificați, simplificați!

„Umplutura este boala scrisului american. Suntem o societate sufocată de cuvinte nenecesare, de construcții circulare, de zorzoane pompoase și de jargon fără sens.“

„Lupta cu umplutura este ca lupta cu buruienile, scriitorul rămâne întotdeauna puțin în urmă.“

Nu ne place când aflăm că un text scurt este mai bun decât unul lung, că trebuie să ne ciuntim creația, dar trebuie să conștientizăm că scrisul de calitate este lipsit de cuvinte inutile. Trebuie să separăm ceea ce este important de ceea ce nu este. Mai puțin înseamnă mai mult!

3. Ascultați ce scrieți

„Cel cu gust va pune fiecare notă să facă o treabă utilă când își va spune povestea; cel fără gust ne va îneca în bucle și tot felul de ornamente care nu sunt necesare.“

„Scriitorii buni de proză trebuie să fie parțial poeți, să asculte mereu ceea ce scriu.“

Prima dată când am auzit că scrisul trebuie să aibă un ritm ca în construcțiile muzicale a fost de la Haruki Murakami (scriitor japonez). Ideea de a așeza cuvintele precum așezăm notele pe un portativ este foarte interesantă și foarte logică având în vedere că vocea lăuntrică va converti cuvintele într-un flux auditiv. Ne atrage armonia, nu haosul… De aceea ar trebui să fim mult mai atenți la ce cuvinte (note) folosim.

4. Gândirea clară stă la baza scrisului clar

„Este imposibil ca o persoană confuză în gândire să scrie bine.“

„Nu lansați niciodată ceva ce dumneavoastră nu înțelegeți.“

„A scrie înseamnă a gândi pe hârtie. Oricine gândește clar poate scrie clar, despre orice.“

Atunci când construim un mesaj ar trebui să avem o imagine cât mai clară a subiectului, iar dacă nu o avem, ne putem informa. Importantă este direcția unde vrem să ajungem. Scriind mi-am dat seama cât de puține știu de fapt și cât de mult haos am în cap.

5. „Diferența dintre diateza activă și diateza pasivă în ceea ce privește claritatea și vigoarea stilului este diferența dintre viață și moarte pentru un scriitor.“

Maria citește tema. (construcție activă)

Tema este citită de către Maria. (construcție pasivă)

6. Fiți dumneavoastră înșivă

„Cititorul va observa dacă vă dați aere. Nu vrea decât ca persoana care i se adresează să fie autentică.“

„Scrisul este o tranzacție intimă între doi oameni realizată pe hârtie, și va merge bine în măsura în care își va păstra caracterul uman.

„Marfa mea de scriitor, indiferent despre ce scriu, sunt eu. Și marfa dumneavoastră sunteți dumneavoastră.“

„Dar cititorii vor înceta să vă citească dacă vor considera că le vorbiți de sus. Nimeni nu vrea acest lucru. Scrieți cu respect pentru limbă și pentru cititori.“

Autorul mai spune că scrisul este legat de caracter. Dacă valorile dumneavoastră sunt solide și scrisul va fi la fel.

Eu am făcut această greșeală, să mă umflu în pene atunci când scriam ceva. Dar dacă ne punem în locul cititorului… Cui i-ar plăcea să citească un păun arogant care crede că le știe pe toate?

7. Scriitorul profesionist trebuie să-și stabilească un orar zilnic și să îl respecte

Avem o vorbă care spune că pofta vine mâncând. Dacă pentru a scrie așteptăm momentul perfect de inspirație, probabil acesta nu o să apară niciodată. Multi dintre scriitorii mei favoriți au un program de scris care îl respectă cu religiozitate. Putem edita o pagină scrisă prost, dar nu putem edita o pagină goală.

Eu am folosit scrisul pentru a-mi oferi o viață interesantă și o educație continuă. Dacă scrieți despre subiecte despre care credeți că v-ar plăcea chiar dumneavoastră să citiți, plăcerea dumneavoastră se va vedea în ceea ce scrieți. Învățarea este tonică.“ (William Zinsser)

Citind cartea lui Zinsser am înțeles cât de importante sunt principiile precum: claritate, simplitate, scurtime, umanism. Că este vital să fiu eu indiferent de cine mă place sau nu. Și am mai înțeles că scriitorul are cel mai mult de câștigat și că este foarte important să îți placă ce faci.

Puteți comanda cartea de aici:

Cum să scriem bine“ de William Zinsser (Elefant)

Cum să scriem bine“ de William Zinsser (Libris)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Recent posts

„Cât timp înfloresc lămâii“ de Zoulfa Katouh

„Fiecare arbore de lămâi va da rod și din fructul său alt lămâi se va naște, dăinuind astfel, pe vecie.” Exact ca...

Mai este blogging-ul relevant în 2023?

Într-o lume aflată în continuă schimbare digitală, unde rețelele sociale și conținutul video domină peisajul online, mulți ne întreabăm în prezent...

O viață în roluri – Bryan Cranston (recenzie)

Viața este destul de complexă și încurcată, nu avem timp să facem toate greșelile, să le încercăm pe toate sau să...

Drumul către libertate de Yeonmi Park

 „Drumul către libertate“ este o mărturisire șocantă, o carte pe care nu o veți uita prea curând. Prin ochii autoarei Yeonmi...

De ce procrastinăm?

Când o persoană nu poate găsi un sens adânc al existenței, aceasta își va distrage atenția cu plăceri. - Viktor Frankl

Recent comments